Site pictogram Eenvoud voor gevorderden

Ben

Over mij

 
Ik ben Ben Meijering (1954). Trainer, coach, organisatieadviseur en auteur. Na 34 jaar leidinggeven aan organisaties heb ik op zestigjarige leeftijd mijn baan opgezegd om mijn droom waar te maken: me helemaal richten op leiderschap.

Zoals velen heb ook ik mijn ‘eigen leiderschap’ moeten uitvinden. Met vallen en opstaan. Verbinding en eenvoud bleken telkens weer de fundering voor succes. Evenals het plezier dat ik beleefde aan en de kracht die ik putte uit het zien groeien van de mensen om mij heen.

Hoe meer ik ontdekte en hoe meer plezier ik kreeg des te groter de motivatie werd hiermee verder te gaan. Vijftien jaar geleden heb ik de draad definitief opgepakt en ben ik me gaan verdiepen in wat ons mensen toch beweegt om een leven te leiden dat we eigenlijk helemaal niet willen. Om te worstelen met onszelf en met onze omgeving in plaats van ons te verbinden.

Met NLP-opleidingen, diverse leiderschapstrainingen en retraites vulde ik mijn – tijdens mijn opleidingen aan de Pedagogische Academie en de Academie voor Sociale en Culturele arbeid en mijn studie Bedrijfskunde opgedane – kennis aan. De resultaten waren terug te zien in mijn dagelijkse invulling van mijn leiderschap. Eindelijk kon ik een hoop ballast afgooien en voelde ik me volkomen mezelf. Het bleek de bron voor een innovatieve en permanent lerende organisatie met bovengemiddelde resultaten, gefundeerd op eenvoud, verbinding en respect.

 

“Groeipijn is de mooiste pijn die er is.”

 

Je kunt ervoor kiezen de weg van zelf ontdekken te bewandelen in je leiderschap. Maar waarom zou je voor lijden kiezen als je ook kunt leiden? Natuurlijk mag je fouten maken. Sterker nog: dat moet! Groeipijn is de mooiste pijn die er is en maakt je completer en rijker. Tenminste als je het kunt herkennen als groeipijn. Als iets dat erbij hoort. Als een cadeautje en niet als het zoveelste lastige obstakel op je weg waarvan je de oorzaak zo gemakkelijk bij een ander legt. Jij bent je eigen leider en om leiding te kunnen geven aan anderen zal je eerst zicht moeten krijgen op je eigen leiderschap.

Eenvoud voor gevorderden heb ik geschreven voor jou als je een inspirerende, verbindende en open leider wilt zijn. Dan maakt het echt niet uit waar of aan wie je leiding geeft, want de principes van de eenvoud werken overal.

 

“Mijn missie: Ik wil de boodschap ‘Eenvoud voor gevorderden’ delen en daarmee de wereld een beetje mooier maken.”

 

Nog even iets over leiderschap

 
Nooit veranderde de wereld sneller dan de afgelopen dertig jaar. Door internet en social media is onze wereld vergroot van achtertuin tot speelveld zonder grenzen. Iedereen heeft contact met iedereen en dagelijks worden we bedolven onder een immense hoeveelheid informatie en indrukken die ons leven totaal hebben veranderd. Onze normen en waarden veranderen mee, omdat iedereen altijd over elke gewenste informatie kan beschikken. Dat dit gevolgen heeft voor de wijze waarop de huidige en toekomstige generatie jongeren in hun leven en in hun werk staan is onvermijdelijk. In hoog tempo nemen we afscheid van gevestigde waarden als ‘lifetime employment’ en binding met een bedrijf. De jonge generatie werknemers is meer zelfgericht, wil gewaardeerd en gezien worden, richt zich vooral op eigen groei en ontwikkeling en is niet meer te paaien met gemakkelijke incentives.

Dat stelt andere eisen aan ons leiderschap. Hoe is het dan toch mogelijk dat we dat amper in de praktijk terugzien? We geven nog steeds leiding alsof we in het industriële tijdperk leven. We sturen op basis van de ouderwetse baas-medewerker-machtsverhouding, in plaats van horizontaal op basis van gezag (= geaccepteerde macht) en verbinding. We managen op targets en budget in plaats van leiding te geven, waarbij we onze medewerkers stimuleren om te groeien en zich te ontwikkelen.

Eenvoud voor gevorderden helpt je de verandering bij jezelf op gang te brengen, waardoor je de verbinding kunt maken met de ander.
 

Mijn achtergrond

 

Opleidingen

Pedagogische Academie (Emmen)
Academie voor Sociale en Culturele Arbeid (Groningen)
Bedrijfskunde (management en organisatie) (Zwolle)
Neurolinguïstisch programmeren (NLP) practitioner (Arcturus, België)
Neurolinguïstisch programmeren (NLP) master (Arcturus, België)
Diverse trainingen en opleidingen op het gebied van Inspirerend leiderschap

Werkervaring

Twaalf jaar directeur zorg- en welzijnsorganisaties en volwassenenonderwijs
Twintig jaar directeur en bestuursvoorzitter woningcorporaties
Diverse bestuurs- en commissariaatfuncties
Voorzitter grote projectontwikkelingsorganisatie
Organiseren en geven van (leiderschaps)bedrijfstrainingen
Parttime docent post-hbo-onderwijs
Specialisaties: bedrijfsstrategie, teamontwikkeling en leiderschapsontwikkeling
 
 
 

Mobiele versie afsluiten