Alsof een bomgordel om mijn middel ontplofte… of een handgranaat in mijn buik. Zo diep geraakt werd ik door het verhaal van Mohamed El Bachiri. Wie dat is? Hij is misschien wel de mooiste mens op aarde. Hij is de Messias van de liefde. Je kent hem vast ook, al gaat er niet direct een lampje branden. Hij is de Marokkaanse man wiens geliefde vrouw Loubna vorig jaar maart werd opgeblazen in de Brusselse metro door die ontspoorde moslims van IS. Hij is de man die achterbleef met drie kleine jongetjes en als alleenstaande vader nu moet proberen zijn mannetjes in liefde groot te brengen. Hij vertelde het allemaal tijdens de herdenkingsbijeenkomst in Brussel vorig jaar. Toen al raakte zijn verhaal mij diep, maar er was zoveel toen. Zoveel onmacht, boosheid, haat en verdriet dat Mohamed een beetje verdween in het moeras van totale ellende.

Gelukkig heeft hij een jaar later, met de ervaring van een jaar vol pijn en worstelingen erbij, het nog eens verteld. Nu tegen David van Reybrouck, die het voor hem op papier heeft gezet. Een jihad van liefde heet het boekje. Het is zo jammer dat het niet door AnkhHermes is uitgegeven, want het is echt een cadeautje voor je ziel. Zijn kleine beschouwingen en verhalen bevatten een immense grootsheid. Mohamed beschouwt de wereld, zijn wereld en zijn Zijn vanuit zijn liefdevolle mens-zijn als rechtgeaard moslim. De pijn van het verlies van zijn grote liefde voel je op elke pagina, in elke zin, in elk woord en toch is er nergens haat. Vergeving, liefde en ruimte voor alle geloven en overtuigingen op basis van respect en wijsheid vullen pagina voor pagina. Als iemand het onderscheid kan zien en voelen tussen wie je bent en wat je doet is hij het.

In mijn trainingen en workshops is het een terugkerend onderwerp. Je bent wie je bent en je doet wat je doet. Je bent je gedrag niet, maar je bent er wel voor verantwoordelijk. In onze gewone dagelijkse situaties is dat zelfs al niet voor iedereen behapbaar, maar probeer het maar eens bij zo’n extreme gebeurtenis als de zinloze moord op je lieve vrouw. Mohameds reactie op de vraag of iemand die zoiets doet ook een broeder is: “Ja, dat is ook een broeder, maar een broeder die een verkeerd pad heeft gekozen. Als mens blijft hij je broeder, ook al heeft hij het allerergste gedaan.”

Ik buig diep en leer… en leer… en leer! Groter kun je niet worden. Hij is mijn meester.

 

Ook gepubliceerd op inspirerendleven.nl.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: